Šalvěj lékařská

"Kdo šalvěj pěstuje, smrti se vzdaluje." To se traduje v mnoha zemích, kde se šalvěj používá jako léčivka, ale také jako koření. Šalvěj lékařská je velmi oblíbenou ve středomořské kuchyni, obvykle se používá jako koření při pečení ryb a masa, přidává se do polévek a pomazánek, případně do tučných jídel.

Jako čaj je velmi oblíbený např. v Řecku, kde se často pije po těžkém a "náročném" obědu či večeři.

Hojně se užívá v kosmetice, její silice mají protizánětlivé, dezinfekční a tišící účinky. Z tohoto důvodu tvoří součást ústních vod, zubních past, deodorantů, šamponů apod. V domácí kosmetice jej lze využít k osvěžujícím koupelím nebo jako vlasová koupel po posledním mytí šamponem pro ty, kteří trpí na lupy nebo začínají šedivět.

Šalvěj není vhodný pro dlouhodobé užívání, nedoporučuje se pro kojící ženy, protože snižuje produkci mléka a také není vhodný pro epileptiky. (nevím jestli chcete použít kontraindikace - případně můžu u ostatních bylin doplnit nebo vymazat)

Jednu polévkovou lžíci usušeného bylinného čaje přelijte 0,25l vroucí vody a nechte 10-15 minut luhovat, potom sceďte. Připravujte vždy čerstvý, bezprostředně před použitím. Čaj se pije teplý 2x - 3x denně. Nepřekračujte doporučené denní dávkování, uchovávejte mimo dosah dětí. Uchovávejte v suchu, při teplotě do 25ºC a vlhkosti do 70%.

Není určeno pro děti do 3 let, těhotné a kojící ženy.

Hmotnost: 40g (± 3g)



45,00 Kč
cena včetně DPH bez DPH 40,18 Kč